Fakta
Når me gjer eit forsøk i naturfag, har me gjerne tenkt ut kvifor me trur ting heng saman, og korleis forsøket vil gå. Det kallar me å laga ein hypotese. Forsøket kan gå slik me trudde, eller det kan visa seg at hypotesen ikkje heldt, og me må laga nye hypotesar og gjera nye forsøk.
I naturfag er det viktig å kunna følgja oppskrifter: Viss du slurvar, kan forsøket fort bli mislukka. I forsøket under skal du få øva deg i å følgja ei oppskrift. Dette forsøket er det lurt å gjera saman med andre.
Framgangsmåte
- Bland sukker, mjølk, fløyte og vaniljesukker i den første posen.
- Knyt posen, men la det vera igjen litt luft i den. Kontroller at posen er heilt tett.
- Legg isbitane og saltet i den andre posen.
- Legg den første posen inn i den andre posen, saman med isbitane og saltet.
- Knyt posen godt igjen. Pakk posen inn i kjøkkenhandkledet.
- Rist posane i 8–12 minutt. Det er slitsamt, så det kan vera lurt å dela på jobben.
- Fjern den ytste posen med salt og is over ein vask.
- Skyll forsiktig av alt saltet frå den inste posen med kaldt vatn.
- Klipp eit hol i den første posen, og press innhaldet ut på to små tallerkar. Hugs å dela likt.
Kva blei resultatet?
Kjelder
Finstad, Hanne S., Kolderup, Jørgen & Jørgensen, Eva C. (2006). Trigger: Elevbok naturfag 8. trinn: Forenklet utgave. Oslo: N.W. Damm & Søn AS.
Material og utstyr
- To vasstette fryseplastposar
- 1,5 dl kremfløyte
- 1,5 dl heilmjølk
- 0,5 dl sukker
- 0,5 ts vaniljesukker
- 20 isbitar
- 10 ss finkorna salt
- Kjøkkenhandkle
- Saks
- Spiseskei
- To små tallerkar
- To teskeier
[siteorigin_widget class=»WP_Widget_Media_Image»][/siteorigin_widget]