Fakta
Mjølk som blir selt i butikken er pasteurisert. Det betyr at mjølka er varmebehandla, slik at dei fleste bakteriane er drepne. Meieria bruker lågpasteurisering, der mjølka blir varma opp til 72 °C i 15 sekund. I dette forsøket skal me varma opp mjølka til lenger, og til litt høgare temperatur, så me er på den sikre sida.
Ved pasteurisering blir ikkje bakteriane sine «skal-kapslar» (sporer) øydelagt. Etter ei tid vil det difor bli bakterievekst i mjølka igjen. For å hindra dette må me sterilisera mjølka, ved å varma den opp til over 100 °C under trykk i lengre tid. Då blir derimot næringsverdien til mjølka dårlegare.
Framgangsmåte
- Bruk pipetten til å få 10 ml mjølk i fire reagensrøyr.
- Merk reagensrøyra med nr. 1, 2, 3, 4, 5 og 6.
- Bruk varmebrennar/varmeplate og vassbad til å varma opp mjølka i reagensrøyr 1, 2 og 3 til 80 °C, slik at mjølka blir pasteurisert. Pass på å heile tida kontrollera temperaturen med termometer.
- Etter ca. 30 sekund bruker du kaldt vassbad til å kjøla ned reagensrøyr 1, 2 og 3 til romtemperatur.
- Set kork på reagensrøyr 3 og 6.
- Set reagensrøyr 1 og 4 i kjøleskap, og reagensrøyr 2, 3, 5 og 6 i romtemperatur.
- Undersøk korleis det går med mjølka i kvart av reagensrøyra etter éin dag, to dagar, tre dagar og fire dagar. Sjå på den og lukt på den, men ikkje smak!
- Lag eit observasjonsskjema som viser utviklinga i dei seks reagensrøyra.
Er det nokre forskjellar mellom mjølka i kvart av reagensrøyra?
Korleis kan ein forklara eventuelle forskjellar?
Material og utstyr
- upasteurisert mjølk frå mjølkeprodusent
- 1 pipette
- 6 reagensrøyr
- reagensrøyrhaldar
- 1 begerglas med kaldt vatn
- 1 begerglas med vatn til varmt vassbad
- varmeplate eller gassbrennar
- fyrstikker
- termometer
Foto
Kjelder
Steineger, Erik og Wahl, Andreas (2013). Nova 8: Naturfag for ungdomstrinnet. Oslo: Cappelen Damm.